Tipy na darčeky, ktoré potešia

Darčeky pre mužov   Darčeky pre ženy   Darčeky pre deti   Darčeky pre kohokoľvek 

Praktický návod, ako vybrať ten najlepší darček na akúkoľvek príležitosť

Darčeky k narodeninám, k Vianociam alebo k akejkoľvek inej príležitosti môžu byť krásnou záležitosťou ako pre obdarovaného, ​​tak pre toho, kto darčeky dáva. Tak prečo niekedy okolo toho zažívame toľko stresu?

Dva z najpodstatnejších stresorov môžu byť nevedomosť a nerozhodnosť - aký darček by bol najlepší a čo vôbec na danú príležitosť kúpiť? Niekedy ani my sami nevieme, čo by sme si ako darček priali. Často si sami na otázku: "Čo by si si prial?" odpovedáme "Ja nič nechcem/nepotrebujem, ja všetko mám". Pritom pri položení tejto otázky dúfame, že dotyčný človek povie, čo by ho potešilo, ale on to ani sám mnohokrát nevie - alebo lepšie povedané, nevie to v ten moment, kedy sa ho každý pýta, čo by si prial.

Dárky našich zákazníkůRadosť z darčeka, je dôvod prečo to robíme!

Chceme kúpiť niečo užitočné, ​​ale...

Takže často sa pýtame preto, že sa chceme trafiť do vkusu druhého človeka. V realite sa ale môže diať to, že obdarovaného aj seba okrádame o krásu z momentu prekvapenia, o rituál vymýšľania najvhodnejšieho darčeka a o unikátnu autentickú reakciu, keď obdarovaný svoj darček otvorí.

Mnoho z nás sa pri výbere darčeka spolieha buď na želanie obdarovaného alebo na vyhľadávanie na internete. Nie je nič jednoduchšie ako napísať do Googlu "darček pre muža, darček pre ženu, darček pre dieťa", ale viete čo si myslíme? Že tieto všeobecné tipy uja Google nie sú vlastne vôbec osobné.

Samozrejme potešia, ale nakoľko naozaj odrážajú to, čo pre nás ten druhý človek znamená? Nakoľko vypovedajú o tom, čo sme s druhým zažili? Ako veľmi svedčia o tom, že druhého naozaj poznáme?

To, čo Google vyhľadá, sú len univerzálne darčeky, ktoré síce nemusia uraziť, ale ani nenadchnú. Každý môže mať radosť z vhodného oblečenia, z fľaše obľúbeného alkoholu, príjemného parfumu alebo voucheru do reštaurácie či z víkendového pobytu. Ale ruku na srdce - spomenieme si za niekoľko rokov, že sme taký darček dostali, a spomenieme si tiež od koho?

Ako darčekom naozaj potešiť? Naučme sa nad darčekmi premýšľať

Nemusíme hľadať ideálny darček len tak naslepo, alebo kupovať bezhlavo jednu vec za druhou. Môžeme si pomôcť praktickým návodom, ktorý nám pomôže s tým, aký darček vybrať pre muža, pre ženu, kamaráta, otca, mamu, dieťa, kolegu, alebo pre kohokoľvek, ale tak, aby na ten darček nikdy nezabudli, a zároveň aby bol v súlade s ich osobnosťou.

A ako na to? Pomôcť nám môže pochopiť pár základných a jednoduchých pravidiel o psychológii obdarovávania. Vďaka tomu potom oveľa lepšie sami dokážeme vybrať ten najvhodnejší darček pre muža, ženu, dieťa či všeobecne pre kohokoľvek. 

Inými slovami, vďaka pochopeniu získame jeden z možných manuálov "Ako kúpiť ideálny darček".

Dárček pre mužov

Najskôr sa poďme pozrieť na mužskú časť pokolenia. O mužoch potrebujeme pochopiť jednu zásadnú vec - sú praktickí, radi sa chvália a diskutujú so svojimi kamarátmi.

Pre mužov teda nemusí dávať zmysel kupovať čokoľvek, čo pre nich nenájde praktické využitie alebo čokoľvek, čo je príliš obyčajné a nestojí za zmienku, napríklad gýčovité ozdoby a podobné lapače prachu. Samozrejme, každý muž je originál a v prípade, že nižšie zmienené opisy nebudú celkom na neho sedieť, nemusíme zúfať. Originálnym tipom sa budeme venovať neskôr vo všeobecných odporúčaniach na konci článku.

Muž je lovec

Muži sú od počiatku lovci, nie sú zberači ako ženy. Krásnym príkladom sú nákupy. Asi každý z nás už zažil tú skúsenosť, že žena dokáže vyberať tričko päť dní a nosiť ho päť minút, kdežto muž dokáže vyberať tričko päť minút a nosiť ho celý život?

Keď darujeme mužovi niečo praktické, čo skutočne využije, znamená to, že mu ušetríme stres, starosti a odbremeníme ho od činnosti, ktorú nemá rád. Kedykoľvek muž nemusí ísť nakupovať niečo, čo nepotrebuje, býva to pre neho úľavou.

U mužov sa teda môžeme zamerať v prvom rade na to, čo potrebuje, čo pravidelne využíva, čo je praktické, efektívne a čo určite minimálne niekoľkokrát do roka použije. Alebo sa s tým aspoň bude môcť pochváliť svojim kamarátom.

Aj muž má svoje záľuby

Môžeme síce namietať tým, že sme niekoľkokrát videli muža, ktorý surfuje po e-shopoch, hľadá a porovnáva podobné produkty, študuje ich rozdiely, špecifiká, cenu, varianty a o jednom predmete si zistí snáď všetky dostupné informácie, než vôbec dôjde k nákupu.

Áno, ale to už sa bavíme o druhom prípade - muž sa rád chváli a rád sa baví so svojimi kamarátmi. Muž, ktorý si takto niečo hľadá, väčšinou hľadá niečo, o čom potom môže svojim kamarátom siahodlho rozprávať.

Ideálne je, keď sa môže pochváliť, že vlastní niečo najlepšie, lepšie ako to alebo ono, pretože má túto konkrétnu vlastnosť a podobne. Muži sa takto väčšinou zamerajú na rôzne technické vlastnosti a novinky alebo hity (elektronika, autá, mobil, GPS, software), prípadne niečo k svojej záľube (najlepšie lano na lezenie, najlepšie lyže, korčule).

Takéto môžu byť napríklad témy rozhovorov s kamarátmi a my môžeme výber darčeka prispôsobiť tomu, o čom muž rád rozpráva. Asi väčšina žien, ktoré počúvali mužov hovoriť o novinke, ktorú do svojich áut začalo dávať trebárs BMW, sa pravdepodobne po druhej vete stratilo. A taktiež asi každá žena po hodinovej konverzácii na túto tému odchádzala z rozhovoru s hlavou ako balón a s čiastočným alebo úplným nepochopením toho, o čom to tí muži vôbec hovoria?

Tak to je přesně ono.

Praktické, využiteľné = ideálne

Poďme si teda zhrnúť - ideálny darček pre muža by mal byť praktický, taký, ktorý mu uľahčí život, ale tiež môže byť dôvodom pre vyťahovanie sa pred kamarátmi, predmetom ich rozhovorov alebo to rozhodne môže byť niečo, čo má rád, čomu fandí, o čom si rád rozpráva, a o čom si najskôr neustále číta každú možnú novú informáciu - darček pre muža by mal byť zážitok, o ktorý sa rád bude deliť.

U nás vo firme by sme k tomuto vytvorili jednoduchý potlač na tričko.

Darčeky pre ženy

Poďme sa pozrieť na nežnejšiu časť pokolenia. Opäť úvodom poznamenáme, že u žien platí dvojnásobne, že sú jedinečnými bytosťami, preto ak svoju ženu v nasledujúcich riadkoch nespoznáme, scrolujme až na koniec článku k všeobecným radám.

O ženách je dobré vedieť jednu vec - darček, ktorý žena potrebuje, nie je pre ňu darčekom v pravom slova zmysle.

Isteže, ženy sú tiež praktické, a keď hovoria, že chcú konkrétny hrniec, tak ho skutočne chcú a potrebujú, ale aj napriek tomu tento darček nepoteší ich srdce a ženskú podstatu.

Páni, je to taký malý chyták.

Uveďme teda na pravú mieru, že nič nepokazíme tým, keď jej kúpime "iba" ten hrniec, ale rozhodne si šplhneme viac, keď k tomuto darčeku priložíme tiež niečo, čo si žena nevyžiadala.

U žien totiž väčšinou platí to, že ju najviac potešia darčeky, ktoré možno v danej chvíli nepotrebuje, ale ktoré si zaslúži, alebo ktoré ju jednoducho prekvapia či potešia.

Žena chce pozornosť

Väčšinu žien najviac poteší, ak im vyjadríme pozornosť, obdiv a urobíme niečo, čím podtrhneme ich ženskosť. Áno, správne tušíme - môže ísť o kvety, šperky, dámske hodinky, kabelky, doplnky, šaty, parfumy, ale aj o oveľa jednoduchšie a bežnejšie veci - napríklad to, že jej darujeme masáž (pokiaľ ide o našu partnerku, tak oveľa viac ocení, keď si dáme tú námahu a poskytneme jej my sami masáž, namiesto profesionálnej masáže - pokiaľ nejde vyslovene o zdravotnú masáž), prípadne jej navaríme večeru, upraceme byt, umyjeme auto, darujeme jej obľúbenú sladkosť, jedlo, kvetinku alebo jej darujeme čokoľvek v jej obľúbenej farbe. Tiež si s ňou môžeme len tak zatancovať, darovať jej poukaz na tanečný kurz alebo ples - kdekoľvek, kde môže tancovať a kde môže predviesť svoju ženskosť a ukázať sa vo svojich krásnych obľúbených šatách.

Toto všetko sú veci, ktorými dávame žene najavo, že ju počúvame a že vidíme jej ženskosť. Či tomu chceme veriť a alebo nie, milí páni, presne toto ženy majú rady.

Žena ako zberateľka

Mnohé ženy majú v sebe taktiež povahu zberateľky, ktorú neomrzí ísť na nákup. Preto môžeme pozorne sledovať, čo naša žena zbiera (čoho má najviac). Sú to práve tie spomínané topánky, kozmetika alebo niečo iné?

Nenápadne môžeme zistiť, kam najradšej chodí nakupovať a potom, a pozor, toto je ďalší chyták, do vybraného obchodu môžeme ísť s ňou a prekvapiť ju tým, že jej povieme, že zaplatíme útratu do výšky X Eur.

Ak si chceme prácu uľahčiť, môžeme dať žene ako darček len poukážku, ale ak ju pri jej"zberateľských" aktivitách ešte navyše podporíme svojou prítomnosťou a pozornosťou, vytvoríme pre ňu zážitok - môže mať totiž pocit, že zbiera aj pre nás (ak sme muž, partner) alebo môže mať pocit, že dostáva pozornosť a priestor pre seba (ak sme kamarát alebo kamarátka). Pritom ju napríklad môžeme za niečo úprimne pochváliť, alebo jej povedať, ako jej to pristane.

Práve príchuť toho "som tu s Tebou" je viac ako tisíc darčekov. A navyše žena obohatí svoju zbierku o ďalší predmet do kolekcie - žena nikdy nemá dosť X (x = doplňme si podľa znalosti svojej ženy).

Žena dáva návod v každej vete

Všeobecne platí, že by sme ženu mali počúvať, pretože bohužiaľ ešte stále majú vo zvyku nehovoriť veci priamo, ale okľukou či náznakmi. Obyčajné "toto sa mi páči" je takým mini návodom k: "toto by som si priala".

Čo žena vyhľadáva na internete, na čo pozerá, to by si väčšinou tiež priala.

Kamarátky tiež vedia, čo by ženu potešilo. A keby sme náhodou neprišli na žiadny hmotný darček, každú ženu potešíme tým, že jej doprajeme čas pre seba a pre relaxáciu. Či už to bude formou toho, že sa ponúkneme, že s deťmi odídeme na víkend a ona si užije čas doma, alebo formou toho, že navrhneme, že celý týždeň budeme umývať riad a chystať jedlo.

Každá voľná chvíľa navyše je pre ženu podnetom k tomu, aby si oddýchla a mohla rozdávať viac sama zo seba. A to ženám robí veľkú radosť.

Ženy sú nežné stvorenia a darčeky pre nich by mali túto myšlienku odrážať. Ak naše darčeky pre ňu dávajú najavo, že ženu vnímame, počúvame, chápeme, že ju poznáme, a že jej chceme dopriať niečo, čo má skutočne rada, má to zmysel (aj napriek tomu, že sama často vôbec nevie, čo chce).

Nemusíme sa snažiť byť za každú cenu originálni, veľakrát ženu potešia jednoduché veci, avšak musia to byť tie, ktoré má rada a malo by z nich byť zrejmé, že ju máme radi aj my a že ju poznáme, chápeme a počúvame.

Od nás Vám môžeme k ženám dať jednu radu:

Darčeky pre deti

Táto skupina darčekov je celkovo najobľúbenejšia. Nielenže deti majú radosť takmer zo všetkého, ale obdarovať dieťa a sledovať jeho rozžiarené očká býva takmer pre každého pocit, ktorý je skutočne na nezaplatenie.

Vymyslieť dieťaťu darček je jednoduché a hlavne hravé!

O deťoch by sme si mali uvedomiť jednu vec - vedia si darček vypýtať.

Deti veľmi dobre vedia, čo chcú. Väčšinou to vedia preto, že sa im niečo vizuálne páči, videli niečo v televízii alebo na internete a jednoducho to chcú, pretože je to práve moderné. Deti tiež väčšinou chcú to, čo majú ich kamaráti a rovesníci. Bohužiaľ tiež často platí, že deti chcú niečo, čo je veľmi drahé.

Inšpirácia od kamarátov

Pri výbere darčeka pre deti záleží na veku dieťaťa. Menšie deti sa môžu inšpirovať od kamarátov a túžia mať niečo, čo majú oni. Toto samozrejme do určitej miery platí aj u starších detí, akurát sa mení produkt z hračiek na využiteľnejšie veci - trebárs tenisky Nike.

U starších detí už môžeme počítať, že sa vo voľnom čase radi venujú svojim záľubám. Tým sa deti začínajú venovať zhruba od štyroch rokov. Väčšinou sú to veci, s ktorými sa rady hrajú a o ktorých často hovoria - dinosaury, bábiky, hasičské autá, detské kuchynky a pod. Tým nám dávajú v podstate tip na darček.

Rodičia ako zdroj tipov

Ak nejde o naše dieťa, potom nám najlepšie poradia jeho rodičia. Tí totiž väčšinou celé dni počúvajú o novom legu Technik, tablete, knihách, rozprávajúcich bábikách či stolných hrách.

Tiež sa jednoducho stačí opýtať dieťaťa.

Dieťa nepozná náš zámer, že sa vypytujeme preto, aby sme mu mohli niečo kúpiť. A to dokonca ani v prípade, že sa dieťaťa opýtame: "A to by sa ti páčilo mať doma túto bábiku?", tak neprekuknú, že sa pýtame, aby sme im ju kúpili.

Úplne jednoducho - najviac nám pomôže, keď si zistíme, čo je moderné vo vekovej skupine dieťaťa. Zistíme si, aké má dieťa záľuby alebo sa opýtame rodičia, po čom dieťa túži. A následne mu kúpime niečo podobné alebo súvisiace.

Ak nemáme peniaze na nové Lego, tak ho vezmime do múzea Lega. Buďme kreatívni. Deti ocenia čokoľvek - deti totiž fascinuje svet, pretože ho ešte nepoznajú. Tak im ho ukážme.

Ukážme deťom svet a buďme kreatívni

Napríklad, ak má náš syn nesmierne rád vlaky a neustále hovorí, že by chcel byť strojvodcom - splňme mu to. Zoberme ho na jeho narodeniny do múzea vlakov, kde si sadne do lokomotívy a bude sa hrať na to, že je strojvodca. O takomto skvelom darčeku bude ešte pár rokov hovoriť a pravdepodobne si ho zapamätá na celý život.

O deťoch sa snažme zapamätať si jedno - ukážme im svet z pohľadu toho, čo ich baví, čo milujú. Alebo im kúpme niečo, čo si sami želajú, o čom hovoria. Svojimi darčekmi ich rozvíjajme a buďme kreatívni, deti to ocenia. Môžeme im napríklad darovať mapu pokladov - a ako poklad im nemusíme zakopať hračku, či vyslovene truhlu peňazí - môžeme im skrývať jednotlivé indície - podstatné je poskytnúť im príbeh, zážitok a dobrodružstvo. Čokoľvek navyše bude príjemný bonus.

Deti sú darčekmi samy o sebe. To napokon potvrdzuje aj ďalšie z našich múdrych tričiek:

   

Detské body s potlačou

Darčeky pre kohokoľvek všeobecne - psychológia obdarovávania

Ako bolo sľúbené, tu sú všeobecné tipy pre prípad, že sme nenašli, čo sme potrebovali. Samozrejme, výnimka potvrdzuje pravidlo, a tak sa aj medzi obdarovanými nájdu jedinečné typy, ktoré si zaslúžia špeciálnu starostlivosť. 

Takže si poďme niečo povedať o daroch všeobecne a poďme pochopiť, o čom darčeky vlastne sú.

Zmeňme pohľad na vec

Mnoho ľudí berie darček ako nutné zlo - teda proces jeho obstarania. Sú aj takí, ktorí berú aj darovaný darček ako niečo obťažujúce, pretože vlastne nič nechceli a zas majú len niečo, čo im bude zaberať miesto na poličke. Áno, aj takí ľudia existujú.

Zo všetkého najskôr je fajn na darčeky ako také zmeniť pohľad.

Keď totiž niečo nemáme radi, tak to pravdepodobne vôbec nebudeme robiť dobre, ani keď sa budeme maximálne snažiť, a to sa nebudeme, pretože to nemáme radi :).

Inými slovami, keď budeme na nákup darčekov pozerať ako na nutné zlo, pravdepodobne sa nám nepodarí kúpiť skvelý darček, ktorý nadchne, pretože do toho jednoducho nedáme tú správnu energiu a ani dostatok energie.

Dávanie darčeka môžeme brať ako rituál, ktorým vyjadríme druhému, že ho máme radi, že nám na ňom záleží. Berme darček ako príležitosť, kedy uvidíme radosť v niekoho očiach, kedy pomocou jedného predmetu vyjadríme, čo pre druhého chceme. Naučme sa mať darčeky radi - je to jeden zo spôsobov, akým k druhým prehovávame.

Ako dobre ma poznáš, taký darček kúpiš

Tiež si pamätajme, že darček nie je o tom, že budem mať niečo rýchlo z krku, ale darček vyjadruje, ako dobre druhého poznáme. Stačí teda druhého počúvať a zapamätať si, o čom hovorí. Kto si myslí, že si nevie zapamätať, môže si drobné poznámky zapísať do notesa.

Väčšinou tiež platí to, že človeku napadá veľmi veľa darčekov, ktoré by si prial, práve keď nemá žiadne narodeniny, no keď narodeniny prídu, tak zrazu zase nevie čo by chcel.

Počúvajme teda pozorne a zapisujme si všetky nápady alebo indície.

Všeobecne môžeme odporučiť nasledujúce body, ktoré môžeme pri výbere darčekov vziať do úvahy:

  • Darujme niečo, čo súvisí s tým, čo obdarovaný rád robí,
  • Darujme zážitok, ktorý by chcel obdarovaný zažiť,
  • Ak má obdarovaný niečo rád, darujme mu to v inej forme (Ak žena rada varí, vezmime ju na kurz varenia, ak muž rád jazdí na bicykli, vezmime ho na výstavu Histórie cyklistiky) - skrátka, darujme to, čo má druhý rád, v nečakanej forme, nečakaným spôsobom. Rozšírme mu obzory a buďme originálni,
  • Pýtajme sa priebežne, čo sa druhému páči. Keď začne o niečom hovoriť sám, 
  • Pýtajme sa a zapisujme si,
  • Využime to, čo o človeku vieme, ako ho poznáme a dajme mu niečo, čo je v súlade s jeho osobnosťou,
  • Dajme mu niečo, čo mu pomôže - či už uvoľnenie od stresu, alebo šikovné pomôcky na uľahčenie každodenného života alebo napríklad iba” peknú chvíľku,
  • Zážitok je viac ako tisíc slov - záverom si pamätajme, že darovať zážitok = darovať spomienku. Pokiaľ už nevieme čo by sme mohli darovať, prikloňme sa k zážitku, ten si totiž ľudia budú pamätať celý život.

Malý darček pre každého na záver

Dávanie darčekov je radosť. Snažme sa nebrať darovanie darčekov ako povinnosť. Pozerajme sa okolo seba a počúvajme svojich blízkych. Ukážme im s pomocou darčeka, že ich máme radi. A ak aj cez všetky rady sveta stále nepatríme do skupiny ľudí, ktorá má a bude mať dávanie darčekov v obľube, skúsme druhého potešiť niečím, čo je naša silná stránka, niečím, čo odráža nás. Jedine tak môže byť náš darček darčekom od srdca, a to je to najdôležitejšie.

Na záver by sme chceli toto celé tému uzavrieť krásnym motivačným citátom, ktorý sme u nás vytlačili na jedno tričko: